Украйна е инвестирала стотици милиони долари в безпилотни летателни апарати (БпЛА) с голям обсег, способни да търсят и удрят отдалечени цели. В страната вече има половин дузина компании, които ги произвеждат, пише британското списание The Economist.

"Най-добрият от новите модели има обсег от 3000 километра и е в състояние да достигне Сибир. Родена поради необходимост - защото Западът не бе склонен да предостави на Украйна оръжия с голям обсег - програмата подкопа голяма част от петролната и военната инфраструктура на Русия. Но Белият дом е недоволен и настоява украинците да спрат ударите“, припомнят от редакцията.

Притесненията на Америка варират от нарастващите цени на петрола до перспективата за неконтролируеми удари в стил "око за око“, в която Украйна може да се окаже губеща. Страховете на последната нараснаха в края на март, когато Русия нанесе многомилионни загуби на украинската енергийна инфраструктура, пише изданието.

Засега обаче Украйна пренебрегва американските съвети да спре атаките на руска територия.

Офицер от разузнаването, отговарящ за част от програмата, увери пред The ​​Economist, че не е получил инструкции да прекрати операциите. Въпреки че миналата седмица имаше отклонение от насочването към петролната инфраструктура, това вероятно е временно. "Целите ни се променят всеки ден. Не даваме мира на руснаците“, казва той.

Освен това един от производителите на дронове твърди, че не всички американски представители са съгласни с политиката на Вашингтон. Той отбелязва, че неговите контакти са "намигнали“, докато са предавали предупреждения и насаме са го "насърчавали да продължи“.