Руските войски са планирали частично да обградят Харков и да окажат натиск срещу града на изток от Печенежкото водохранилище, съобщава британското списание The Economist, като се позовава на представени пред редакцията военни планове.

В статията се подчертава, че операцията е била планирана за 15-16 май, но е била отложена с почти седмица по неизвестни причини.

Руснаците изглежда са "идентифицирали две посоки“ на атака от двете страни на язовира. По-специално, офанзивата в западна посока е с цел да постави Харков в обсега на руската артилерия близо до село Борщева. Войските на Москва обаче са спрени от 92-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна, която ги отблъсква на 10 километра от първоначалната цел.

The Economist също пише, че във Волчанско направление планът на руските войски е бил да пробият до град Печенеж.

"Руснаците отначало бързо се справиха с тази операция, преминавайки през територията, където трябваше да бъдат подготвени минни полета и сериозни инженерни укрепления, но такива нямаше“, отбелязват от редакцията.

Командирът на разузнавателния отдел на ВСУ Денис Ярославски поясни пред репортери, че на руснаците "просто им е било позволено да преминат“.

"Гледахме ги как режат граничната ограда на екраните около 23:00 часа на 9 май и казах на хората ми да ги гледат как взривяват мините. Нямаше експлозии, те просто продължиха“, сподели той.