Руснаците заглушават украинските безпилотни апарати на фронтовата линия и работата им в тази област е "ужасяващо ефективна“. Поради това украинските разработчици трябваше да проявят изобретателност – именно така се роди софтуерният пакет Eagle Eyes, отбелязва британското списание The Economist.

"Разработена от украинските специални части, тя позволява на дронове да се движат, използвайки само "машинно зрение“. Използвайки алгоритми за изкуствен интелект, програмата сравнява видеоизображение на терена в реално време с карта на борда, съшита от снимки и видеоклипове, събрани по-рано от разузнавателни самолети, което позволява на дроновете да продължат да изпълняват задачите си дори след като са били потиснати от средствата за радиоелектронна борба“, обясняват от редакцията.

Eagle Eyes също е обучен да разпознава конкретни наземни цели, включително танкове, транспортьори, ракетни установки и хеликоптери. След това дронът може да пуска бомби без команда от оператор.

Според капитан от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пожелал анонимност, Eagle Eyes е програмиран да дава приоритет на станциите за заглушаване. Приоритет номер две са руските зенитно-ракетни батареи С-400.

През пролетта на 2023 година Eagle Eyes е била тествана в бой само от три групи специални сили, всяка от които е имала по два или три дрона. Днес Eagle Eyes са достатъчно евтини и се използват широко, казва Валерий Боровик, командир на част, която се бие в Южна Украйна.

Системата с обхват от около 60 километра също така насочва безпилотни летателни апарати, които нанасят удари по енергийна инфраструктура в Русия, допълва той.