Евентуални опити на Въоръжените сили на Украйна да атакуват Крим може да доведат до разрив в отношенията между държавния глава на страната Володимир Зеленски и западните му колеги, предупреждават в редакцията на британското издание The Economist.

Украйна не може да си позволи разногласия със западните партньори, но ръководството на страната в момента не изключва настъпателна операция в Крим, въпреки потенциално големите загуби в случай на подобна акция. В същото време украинските източници на списанието признават, че за Киев няма да е лесно да си върне Крим и загубените части от Донбас, включително и при липса на широка мрежа от информатори.

The Economist също така добавя, че Западът се опасява от ескалация на конфликта в случай на настъпление на въоръжените сили на Украйна в Крим и евентуално използване на руско ядрено оръжие в отговор.

По-рано в интервю за британския вестник The Financial Times Зеленски подчерта, че би бил "за", ако някой предложи на Украйна как да върне Крим "с невоенни средства".