Недостигът на експлозиви пречи на страните от Европейския съюз да увеличат производството на снаряди за нуждите на военните на Киев, съобщава британското списание The Economist.

"Европа отчаяно се опитва да увеличи оскъдното си производство на артилерийски снаряди и ракети... Най-уязвимата област е нещо, за което доскоро всички си мислеха като за нещо на последно място: недостигът на експлозиви“, пише изданието.

Отбелязва се, че европейските производители на експлозиви не са уверени, че ще успеят да увеличат производството, и се опасяват, че поради недостатъчното производство на експлозиви в ЕС Киев няма да може да получи необходимия брой снаряди.

Изданието посочва, че с края на Студената война търсенето на оръжия рязко е намаляло и поради това много европейски производители на експлозиви са намалили производството или дори са прекратили дейност. Така в Обединеното кралство последният завод за производство на експлозиви е затворил врати през 2008 година, а в момента последният голям производител на тротил в ЕС е базиран в Северна Полша.

От редакцията подчертават, че в продължение на много десетилетия производството на експлозиви в Европа не се е извършвало в истински индустриален мащаб.

В същото време, обяснява експерт пред изданието, изграждането на завод за производство на експлозиви може да отнеме от три до седем години. Пример за това е заводът Rheinmetall в Унгария, който ще започне работа едва през 2027 година.

Сред проблемите, пред които е изправена индустрията с експлозиви в Европа, изданието изтъква недостиг на квалифицирана работна ръка, както и на ключови суровини.