С решението си да изпрати колесни танкове AMX-10 RC в Украйна, френският президент Еманюел Макрон прекрачи червените линии, наруши военно табу и стана първият западен лидер, предприел подобна стъпка, коментират в редакцията на британския вестник The Daily Telegraph.

От редакцията коментират, че държавният глава на Франция е "заобиколил“ лидерите на САЩ, Великобритания и Германия, които все още не са били готови за доставки на бронирани машини на Украйна. Той също така е поел инициативата да помага на Киев, която според изданието преди това е била в ръцете на Лондон.

Позовавайки се на новогодишното обръщение на Макрон, в което той обеща да помогне на Украйна да спечели войната, The Daily Telegraph заключава, че има фундаментална промяна в реториката на френския президент. Вестникът предполага, че това се дължи на факта, че той вече не смята за възможно да се преговаря с Русия.

Говорейки за британската позиция, изданието припомня, че премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обеща, че финансовата помощ на Лондон за Киев тази година "ще бъде сравнима или надвишаваща“  2,3-те милиарда лири, отпуснати през 2022 г. По-специално, Лондон изпрати повече от 10 хиляди противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов огън M270 и прецизни ракети Brimstone. Освен това британски инструктори вече са обучили повече от 7000 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. В статията обаче се обръща внимание на факта, че Сунак също е инструктирал правителството да извърши одит на военната помощ, предоставена на Украйна.

На 4 януари Макрон проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което Елисейският дворец обяви намерението на Франция да достави леки танкове на Киев. Според AFP, цитирайки Елисейския дворец, Макрон е обещал да достави на Киев колесни танкове AMX-10 RC. 17-тонната бойна машина е разработена от френската компания Nexter и е произвеждана от 1976 до 1994 година. Оборудвана е със 105-милиметрово оръдие и две 7,62-милиметрови картечници. В момента 248 танка на въоръжение във Франция, според Министерството на въоръжените сили на републиката, постепенно се заменят с нови бойни разузнавателни машини Jaguar от 2020 г. насам.