Това лято Украйна ще се изправи пред нова екзистенциална заплаха – този път не от Русия, а от Европа, пише The Daily Telegraph. Малък, но мощен и гласовит блок от крайнодесни партии се движи из континента и е на път да постигне значителни резултати на изборите за Европейски парламент през юни.

Те вече показаха рекордни резултати в Португалия и Нидерландия и са в правителството на страни като Унгария, Финландия и Италия. Те също така очакват успех на изборите в Австрия и Белгия тази година. Проучванията на общественото мнение прогнозират, че евроскептичните партии ще спечелят изборите за Европейски парламент в девет страни от ЕС и ще заемат второ или трето място в други девет.

Много от тези партии смятат, че Европа трябва да спре да предоставя военна и финансова помощ на Киев. Някои дори искат Европейският съюз да премахне санкциите срещу Русия и да тласне Украйна към мирни преговори. Както отбелязва The Daily Telegraph, сами по себе си партии като Алтернатива за Германия, унгарската Фидес-Унгарски граждански съюз и Австрийската партия на свободата имат малка геополитическа тежест, но заедно могат да налагат вето върху външнополитическите решения на ЕС.

Друга заплаха за Украйна и нейните военни усилия е евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Кандидатът на Републиканската партия по-рано заплаши, че ще спре това, което той нарича "безкрайния поток от американски пари" в Украйна, ако се върне в Белия дом през ноември.

С него е съгласен и един от водещите европейски десни политици Виктор Орбан. Унгарският премиер беше един от малцината в Европа, които по-рано поздравиха Владимир Путин за победата му на руските президентски избори. За него често се говори, че е с проруски възгледи. Сега той вдъхновява други европейски лидери да заемат подобна позиция.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикл посочва Унгария за свой "модел“. Ако стане канцлер на избори тази есен, той обеща да наложи вето на финансирането от ЕС за Украйна, всякакви действия за допускане на Киев в ЕС и "вредни“ санкции срещу Русия. Кикъл води в проучванията на общественото мнение от 2022 г. Неговата партия също се очаква да спечели европейските избори. По същия начин проруският управляващ лагер в Словакия получи подкрепа през уикенда, където премиерът Роберт Фицо постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова за мир с Путин. Вторият тур на изборите там ще се състои в началото на април.

Лидерът на френското Национално събрание Марин льо Пен и председателят на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс официално се разграничиха от Путин след началото на руската спецоперация в Украйна през 2022 г. Мнозина обаче смятат, че старите им симпатии към Русия все още са останали, особено предвид призивите им да спрат помощта за Украйна.