Държавният глава на Франция Еманюел Макрон разгневи британските депутати с плана да блокира назначаването на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс за генерален секретар на НАТО, пише вестник The Daily Express.

Изданието съобщава за плановете на политика да използва правото на вето при назначаването на всеки кандидат от Обединеното кралство или Турция за поста генерален секретар на Aлианса. В тази връзка членовете на британския парламент са "бесни“, твърдят от редакцията.

"Англофобията на Макрон е разочароваща, той поне е последователен“, коментира депутатът от Консервативната партия Андрю Бриджън.

Уолъс е "перфектен" за ролята на генерален секретар на НАТО, уверява политикът, като подчертава, че напускането му на правителството би било загуба за Лондон.

Друг неназован депутат от Консервативната партия отбеляза, че позицията на Париж повдига въпроси към британския премиер Риши Сунак, който нарече Макрон "приятел“.

На свой ред заместник-председателят на Европейската изследователска група Дейвид Джоунс припомни, че Обединеното кралство е държавата с втория най-голям принос в НАТО.

"Мисля, че тази роля е идеална за него (Уолъс), ако това е, което той иска“, обобщи Джоунс.

Миналата седмица британското издание The Financial Time, позовавайки се на източници, съобщи, че посланиците на НАТО може да започнат да обсъждат кандидати за поста генерален секретар на Алианса, който ще наследи Йенс Столтенберг догодина.

Журналистите посочиха, че освен Уолъс за позицията се разглеждат естонският премиер Кая Калас, бившият полски премиер Доналд Туск, настоящият министър-председател Педро Санчес, литовският Ингрида Симоните и бившият лидер на кабинета в Рим Марио Драги.

Мандатът на Столтенберг трябваше да изтече тази есен, но заради кризата в Украйна бе удължен с още една година, до 30 септември 2023 г.