Артилерийски подразделения на групировката "Юг" са нанесли удар по батальон на "Азов“ близо до село Новониколаевка. Резервоар за гориво се е запалил в Севастопол, вероятно поради удар с дрон, съобщава ТАСС.

"Артилерийски подразделения на групировката "Юг" са унищожили три склада с боеприпаси и са нанесли огневи удари по пунктовете за временно дислокиране на две бригади от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това заяви ръководителят на пресцентъра на групата Вадим Астафиев, цитиран от агенцията.

"Артилерийски подразделения на групата "Юг"  извършиха огневи удари по пунктовете за временно дислокиране на 53-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на Очеретино и на 24-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в Дзержински регион", заяви той.

Астафиев добавя, че артилерията е поразила пункта за временна дислокация на 3-та отделна танкова бригада на противника в района на Орловка. "В резултат на това бяха унищожени три склада с боеприпаси на тези формирования, значително количество жива сила, въоръжение и военна техника“, допълва той.

Астафиев заяви, че ракетните подразделения на руската групировка "Юг“ са нанесли удар по разположението на бойците от батальон "Азов“ край Новониколаевка. 

"Ракетни подразделения на група "Юг" атакуваха района на възстановяване на боеспособността на 93-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и пункта за временно дислокиране на бойци на националистическия батальон "Азов“ близо до село Новониколаевка“, заяви Астафиев.

Той добави, че ракетчиците на Южния военен окръг (ЮВО) са унищожили две позиции на вражески радиолокационни станции в района на селището Камишевах.

Според него руските военнослужещи от частта за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на Южния военен окръг са унищожили взводния опорен пункт на механизираната бригада на Въоръжените сили на Украйна. 

"Поделението за радиационна, химическа и биологична защита на Южния военен окръг унищожи взводния пункт на 110-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна“, заяви той.

Астафиев добави, че в рамките на контрабатарейния бой артилеристите от частите на Южната група войски са унищожили три 128-мм минохвъргачки, гаубици Д-30 и Д-20 в районите на населените места Новодариевка, Авдеевка, Невелск и Георгиевка.

Резервоар за гориво се е запалил в Севастопол, вероятно поради удар с дрон, съобщи губернаторът от руска страна Михаил Развожаев в канала си в Telegram .

"Резервоар за гориво гори близо до улица "Братя Манганари" в залива Казачия. По предварителна информация пожарът е причинен от попадение на БЛА. <...> Площта на пожара е около хиляда квадратни метра", написа той и призова хората да останат спокойни.

По думите му на място работят всички необходими специални служби, няма данни за пострадали.

Пожарът е с четвърта степен на сложност, съобщава медията.

"Ситуацията е под контрол на нашите огнеборци и всички оперативни служби. На място има 18 противопожарни екипа, 60 огнеборци храбро се борят с огъня, очаква се пристигането на противопожарния влак. Четвъртата степен на пожара е най-тежката  тъй като обемът на горивото е голям, ще отнеме време за локализиране на пожара“.