На демонстрация "Върнете си нощта“ в берлинския квартал Кройцберг през нощта на 1 май избухнаха сблъсъци между демонстранти и полицията. Очаква се напрежението да ескалира тази вечер, за когато са обявени 19 протеста, пише Tagesschau.

На 1 май избухнаха сблъсъци между демонстранти и полицията. Отделни участници в акцията са задържани. Според полицията на няколко пъти от тълпата са взривени пиротехнически предмети, а от време на време са хвърляни бутилки по служителите на реда.

Полицията е спряла около 2000 души малко след началото на протестното шествие. Както обясни говорителят на полицията, някои от протестиращите в края на колоната са се отдалечили твърде много от останалата част от тълпата.

Ден преди това берлинската полиция обяви, че се очаквав протестното шествие да участват от няколкостотин до над хиляда души.

Следобед около 650 души са се събрали на друга демонстрация в друг квартал на Берлин. 

Полицията се подготвя за охраната на 19 митинга, регистрирани за 1 май. Предприемат се и мерки за защита на органите на реда от пожарната и лекарите от Бърза помощ при евентуални нападения. "Ако по време на демонстрацията избухнат безредици, полицията ще действа, както и предишни години, като първо ще помоли организаторите да успокоят участниците. Ако това не помогне, ще се обърнем към хората и ги уведомим, че нещата вървят в грешна посока, след което ще вземем последователни мерки“, заявиха от полицията.

Протестите ще кулминират в така наречената революционна първомайска демонстрация на 1 май, която ще започне в 18:00 ч. на Херманщрасе в Нойкьолн и ще се премести на Ораниенплац в Кройцберг.

В предишни години тази демонстрация е била последвана от безредици и атаки срещу полицията, но наскоро ситуацията се успокои. 

Новият кмет на Берлин Кай Вегнер се надява на спокоен 1 май.