Тесла ще строи фабрика в Шанхай, за да произвежда продукта за съхранение на енергия Megapack, съобщи китайската държавна медия Xinhua, цитирана от Reuters.

Автомобилният производител на Илон Мъск ще направи първа копка в завода през третото тримесечие и ще започне производство през второто тримесечие на 2024 г. стана ясно на церемония по подписване на договорите в Шанхай.

Допълвайки огромен съществуващ завод в Шанхай, произвеждащ електрически превозни средства, новата фабрика първоначално ще произвежда 10 000 единици Megapack годишно, което се равнява на около 40 гигаватчаса съхранение на енергия, за да се продава в световен мащаб.

С новия завод Тесла ще се възползва от водещата световна верига за доставки на батерии в Китай, за да увеличи производителността и да намали разходите за своите литиево-йонни батерийни модули. Така компанията възнамерява да отговори на нарастващото търсене на съхранение на енергия в световен мащаб, тъй като светът се насочва към използване на повече възобновяема енергия.

Тесла генерира по-голямата част от приходите си от бизнеса си с електрически автомобили, но Мъск поема ангажимент да увеличи дела на слънчевата енергия и батериите до приблизително същия размер.

Китайският гигант за батерии CATL (300750.SZ) също задълбочава сътрудничеството си с клиенти, включително Тесла, в доставките на батерии за съхранение на енергия, за които неговият председател Робин Зен очакваше да имат по-голям пазар от батериите, захранващи електрически превозни средства (EV).

Понастоящем Тесла има мегафабрика в Латроп, Калифорния, способна да произвежда 10 000 Megapack годишно.

Компанията започна да произвежда автомобили Model 3 в Шанхай през 2019 г. и сега е в състояние да произведе 22 000 автомобила на седмица.

Тесла планира да разшири Gigafactory Shanghai, нейният най-продуктивен завод за производство на автомобили, за да добави годишен капацитет от 450 000 единици.

Американската компания обаче се сблъсква със свръхпроизводство в Шанхай, тъй като търсенето започна да отслабва през третото тримесечие на миналата година. Това доведе до агресивни намаления на цените на основните й пазари в световен мащаб през януари.

Ръстът на продажбите на електромобили в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, се забави до 20,8% през първите два месеца на 2023 г. от 150% през същия период преди година.