Терористичното нападение в турската столица на 1 октомври, за което пое отговорност Кюрдската работническа партия ПКК, хвърля нови "сенки" върху перспективата за членство на Швеция в НАТО, която все още не е приета поради колебанията на Турция, пише Bloomberg.

Самоубийственият атентат, извършен пред Министерството на вътрешните работи на Турция в Анкара в неделя сутринта, при който загинаха двамата нападатели и са ранени двама полицаи, може да има негативни последици за друг, на пръв поглед "несвързан" фронт, какъвто е този на все още нерешеното членство на Швеция в НАТО.

Отговорността за вчерашното нападение бързо бе поета чрез информационната агенция ANF от група, за която се твърди, че е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара третира като терористична организация.

Късно в неделя вечерта турското министерство на вътрешните работи всъщност обяви, че е потвърдена връзката на поне един от двамата нападатели с ПКК, а почти веднага, в рамките на часове след нападението, турските военни започнаха въздушни бомбардировки срещу цели на кюрдската групировка в Северен Ирак.

Швеция и НАТО не са свързани по никакъв начин с терористичното нападение в турската столица от 1 октомври. Въпреки това въпросното нападение внася сянка и нови пречки в перспективата на Стокхолм за НАТО, допълва  Kathimerini.

Три месеца след срещата на върха на НАТО, проведена във Вилнюс, Литва, през юли миналата година, членството на Швеция все още не е ратифицирано от турското Народно събрание, което се завърна от лятната си ваканция едва на 1 октомври, в деня на терористичната атака...

През юли миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че дава зелена светлина на Швеция да се присъедини към Финландия в редиците на НАТО като 32-ри член на Северноатлантическия алианс.

В продължение на месеци турското ръководство блокираше пътя на Швеция към НАТО с аргумента, че скандинавската страна се е превърнала в убежище за кюрдски "терористи", свързани с ПКК, милициите YPG/YPJ и други, които представляват "заплаха" за турската сигурност, както осъжда Анкара.

В отговор на турските "опасения" Стокхолм неотдавна измени антитерористичното си законодателство, за да проправи пътя към отмяната на турското вето и членството на Швеция в НАТО.

Неделното терористично нападение обаче идва на този фон и усложнява развитието на събитията.

"Ердоган вероятно ще използва последното насилствено нападение на ПКК в сърцето на турската столица като лост за въздействие, като окаже натиск върху Швеция да предприеме допълнителни действия срещу поддръжниците на кюрдската организация", заявява в разговор с Bloomberg Нихат Али Озджан, стратегически анализатор в базираната в Анкара "Фондация за изследване на икономическата политика".

На фона на нападението от неделя Анкара може да повдигне нови възражения срещу членството на Швеция в НАТО.

Самият Ердоган, от своя страна, сега може, според това, което Нихат Али Озджан съобщава за Bloomberg, да се опита да поиска допълнителни отстъпки от западните съюзници на Турция (например възобновяване на преговорите за присъединяване към ЕС, облекчаване на визовите ограничения за турците, които искат да пътуват до Европейския съюз, придобиване на изтребители F-16 от САЩ и т.н.).

Неслучайно турският президент вече повтори някои от гореспоменатите турски искания в речта си, само няколко часа след терористичната атака.