В един от субектите на Руската федерация – Якутия, тази сутрин са измерени минус 63,4 градуса по Целзий – рекордно ниска температура за последните три десетилетия. Това обявиха за РИА Новости от Якутския отдел за хидрометеорология и мониторинг на околната среда.

Температурата е измерена в метеорологична станция Тонгулах в окръг Горни. Предишният рекорд там е регистриран през 1993 г., поясни пред агенцията метеорологът Татяна Маршалик.

"Абсолютният минимален рекорд бе счупен на станция Тонгулах в Горни. Днес там се наблюдава температура от минус 62,4 градуса. Това е най-ниската температура в републиката, измерена от началото на годината“, допълни Маршалик.  

Метеорологът обяснява, че рекорд се поставя, когато се регистрира температура, която надвишава абсолютния максимум или понижава абсолютния минимум, регистриран в съответна метеорологична станция. Според Маршалик понякога медиите публикуват новини за "рекорди" в определени населени места в Якутия, за които се твърди, че се регистрират минус 75-80 градуса под нулата.

"През февруари ще се навършат 90 години от датата на установяване на абсолютния минимум в Оймякон, Якутия, където през 1833 г. са измерени минус 67,7. През последните години тази цифра не е била надмината никъде“, увери тя.

По-рано бе съобщено, че необичайните студове в Якутия ще продължат до 18 януари.