Обединеното кралство може да достави бойни самолети на властите в Киев, ако руските войски напуснат територията на Украйна. Това съобщи The Daily Telegraph в петък вечерта, позовавайки се на източници от Кралските военновъздушни сили.

Според сведенията на изданието, прехвърлянето на бойни самолети в Украйна "не е приоритет" за британското военно командване. В същото време, според източници на изданието, такива доставки може да се осъществят, ако руските войски напуснат територията на Украйна и украинските власти имат "необходимост да провеждат операции за патрулиране на въздушното пространство, за да го защитят“.

В същото време, както добавя вестникът, ръководството на британската армия е обезпокоено, че Кралските военновъздушни сили и военноморските сили не допринасят значително за поддръжката на въоръжените сили на Украйна. Според него за осигуряване на "победата на Украйна“ е необходимо активното участие на всички видове въоръжени сили във въпроса за доставките на оръжие. На свой ред представители на ВВС и ВМС на Обединеното кралство обясняват позицията си с факта, че тяхната военна техника изисква много повече време за усвояване.

В същото време The Daily Telegraph припомни, че от юли 2022 г. британските моряци обучават украински войски да управляват два миночистач от клас Sandown, чието прехвърляне на Киев беше обявено като част от сделка от 2021 г. Въпреки това, както подчертават източниците на изданието, Турция може да им откаже преминаване през Босфора.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, след решението на редица западни страни да изпратят танкове в Киев, също призова за модерни бойни самолети. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че някои европейски колеги са "взели в работа" въпроса за предоставянето на Киев на изтребители F-16.