Техническа неизправност е причината за катастрофата на изтребител-бомбардировач Су-34 в жилищен квартал в Ейск. Това съобщиха от пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация, предава ТАСС.

"В момента разследването разглежда като основна версия за падането техническа неизправност на самолета“, се казва в доклада на службата, която квалифицира самолетната катастрофа като резултат от нарушение на правилата за полети.

"Главният военен следствен отдел на Следствения комитет продължава разследването на наказателно дело, образувано по член 351 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Нарушение на правилата за полет или подготовка за тях“), по факта на катастрофата на самолет Су-34 в град Ейск“, се казва в съобщението.

Разследващите разпитват пилотите.

"При разследването са иззети проби от гориво на летището за излитане, както и необходимата документация. Разпитват се пилотите, които са успели да катапултират, както и персонал на летището“, става ясно още от разпространения текст.

Вечерта на 17 октомври бомбардировач Су-34 падна в жилищен район на Ейск. Според Министерството на отбраната на Русия причината е запалване на един от двигателите по време на излитане. Разлятото при катастрофата гориво се е запалило, огънят е обхванал многоетажна жилищна сграда, в резултат на което е тръгнал пожар от първия до деветия етаж. Пилотите са катапултирали.

Броят на загиналите в резултат на катастрофата достигна до 13 души, съобщиха по-рано от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация.

"Спасителите приключиха отстраняването на отломките. По време на спасителните операции бяха открити телата на 10 загинали. Така общият брой на жертвите стана 13 души, включително три деца. 19 души са ранени", каза говорител на министерството.

68 души са били спасени по време на операцията. "Благодарение на професионалните, компетентни и бързи действия на противопожарните и спасителните звена, 68 души бяха спасени по време на издирвателно-спасителната операция в Ейск, включително с помощта на стълби, повече от 360 бяха евакуирани“, уточниха от Министерството на извънредните ситуации .