Революционната гвардия на Иран удари базата на кюрдска паравоенна групировка в северната част на Ирак на фона на широкомащабните антиправителствени протести в страната, избухнали след смъртта на млада жена в  резултат от арестуването й заради неправилно носене на бурка от местната "Морална полиция“, съобщава Associated Press.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини предизвика безредици в провинциите на Иран и столицата Техеран. Семейството на Амини произхожда от кюрдския регион на Иран.

Според информацията на държавната IRNA, сухопътните сили на гвардията са стреляли с артилерия от позиции в иранската провинция Западен Азербайджан, атакувайки това, което описва като "терористична група“, базирана отвъд границата в Ирак.

IRNA също така съобщи, че някои членове на сепаратистка група, така наречената "Комлех“ в Иран, са били арестувани от разузнавателните сили, без да дава подробности.

Полуофициалната новинарска агенция Tasnim, за която се смята, че е близка до иранската армия, цитира изявлението на гвардията, че операцията ще продължи, за да се гарантира сигурността на границата.

Атаките на гвардията са в отговор на подкрепата на сепаратистката група за неотдавнашните вълнения в страната, както и на опита им да внесат оръжия в Иран, се казва в доклада.

Държавната телевизия съобщи в събота, че 41 протестиращи и полицаи са загинали от избухването на протестите миналата събота. Според данни на AP е имало най-малко 11 смъртни случая и от двете страни от началото на протестите след погребението на Амини.

Иранските власти също прекъснаха или прекъсват достъпа до интернет, за да възпрепятстват протестите, и блокираха популярни платформи като Instagram и WhatsApp.

В понеделник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че неговата сателитна интернет фирма Starlink ще поиска разрешение да работи в Иран. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че зависи от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите да вземе решение за следващите стъпки на Starlink.

Министерството на финансите на САЩ съобщи в петък, че позволява на американските технологични фирми да разширят бизнеса си в Иран, една от най-санкционираните страни в света, за да подобрят достъпа до интернет за иранския народ.

Министерството на външните работи на Иран осъди хода на Съединените щати и предупреди, че "опитите за нарушаване на суверенитета на Иран няма да останат без отговор“.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани в туит обвини САЩ в "престъпни планове“. Той каза, че Вашингтон "разхлабва комуникационните санкции, като същевременно запазва максималния натиск. И двете имат за цел да провокират нестабилност“, отбелязва още AP.