Германия съобщи днес, че получава по-малко петрол, но все още има достатъчно доставки, след като Полша откри теч в тръбопровода "Дружба", който доставя суров петрол от Русия за Европа, който според Варшава вероятно е причинен от авария, а не от саботаж, предаде Reuters.

Откриването на теча по главното трасе, по което се пренася петрол за Германия, стана снощи.

"В момента сигурността на доставките в Германия е гарантирана", заяви говорител на Министерството на икономиката в изявление, изпратено по електронна поща. "Рафинериите в Шведт и Леуна продължават да получават суров петрол по тръбопровода "Дружба"."

Рафинерията в Шведт, която доставя 90% от горивото за Берлин, заяви в изявление по електронната поща, че доставките се извършват при намален капацитет.

Германия заяви, че се надява скоро да получи повече информация от Полша за причината за теча и за начина, по който той може да бъде отстранен.

След като миналия месец бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", минаващи от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, Европа е в състояние на повишена тревога относно сигурността на енергийната си инфраструктура.

Висшият служител на Полша, отговарящ за енергийната инфраструктура, Матеуш Бергер, заяви, че течът в газопровода "Дружба" най-вероятно е причинен от "случайна повреда".

Бергер съобщи, че течът е бил локализиран на 70 км западно от Плоцк, където се намира най-голямата рафинерия в Полша, собственост на PKN Orlen. В резултат на това част от капацитета за превоз към Германия не е на разположение, каза той и добави, че ремонтът вероятно "няма да отнеме много време".