В случай на въоръжен конфликт с Русия, Грузия ще остане сама и никой няма да воюва за нея, както и за Украйна. Това заяви в понеделник председателят на парламента на републиката Шалва Папуашвили в интервю за грузинския вестник "Квирис палитра“, обяснявайки защо Тбилиси не планира да се присъедини към санкциите срещу Москва.

Според него в случай на въоръжен конфликт с Руската федерация "никой няма да воюва" на страната на Грузия. "Ние ще бъдем сами. Гледаме Украйна и виждаме, че никой не се бие заедно с украинския народ или вместо него. Най-много, което Западът може да направи, е да доставя оръжие. Те доставят оръжие, но само украинци проливат кръв на украинска земя“, посочи Папуашвили.

Председателят на парламента добави, че след конфликта с Русия през 2008 г. Западът не е налагал санкции срещу Руската федерация, а напротив, е обявена политика на "разведряване“ с Москва. Освен това след 2008 г. на Грузия е било забранено да купува оръжие.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, говорейки на събитие по случай Деня на независимостта на 26 май, разкритикува властите на републиката, че "плашат грузинското общество с възможна война в случай на пълномащабна подкрепа за Украйна“.

На 25 февруари 2022 г. грузинският премиер Иракли Гарибашвили обяви, че не планира да налага санкции срещу Русия, обяснявайки това с национални интереси. Оттогава той многократно е потвърждавал тази позиция. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отзова посланика от Тбилиси преди повече от година заради "неморалната позиция“ на грузинските власти по въпроса за санкциите.