Темата за ракетите Taurus е много прегрята, тъй като те едва ли ще могат да променят ситуацията на бойното поле и по-специално напълно да унищожат Кримския мост. Това заяви военният експерт, полковник от ВСУ Петър Черник, цитиран от УНИАН.

"Да, това е добър аналог на Storm Shadow, има малко по-различна конфигурация на бойната глава. В крайна сметка, ако Storm Shadow просто направи дупка в моста, тогава Taurus ще унищожи цялата секция. Но за да престане да функционира мостът, смесена масирана ракетна атака с крилати ракети, балистични и голям брой дронове“, заяви той.

Специалистът смята, че за изпълнението на тази задача Украйна се нуждае от 100 до 150 единици ударно оръжие от различни видове.

"В края на краищата, някои ще бъдат свалени, някои ще бъдат отклонени от курса. В крайна сметка мостът трябва да падне не с една секция, а с няколко, поне десетки метра. И най-важното е да се контролира огъня над ремонта й. И само голям брой ракети с голям обсег могат да се справят с това "Германците имат само 125 Taurus на въоръжение и 20-30 няма да са достатъчни. И просто няма да предадат повече от тях. Гледам повече към ATACMS, това оръжие е по-полезно за окончателното унищожаване на Кримския мост“, обясни Черник.

Освен това той добави, че ако тази задача бъде изпълнена, за украинските отбранителни сили ще бъде много по-лесно да деокупират южната част на Украйна.

"Това би било фантастична победа за нас. 90% от всичко, което се транспортира до Крим, а полуостровът сега е най-големият въоръжен център на цялата планета, там има много неща. Южното предмостие се осигурява през Чонгарски провлак. И ако можехме да прекъснем първо железопътната линия, тъй като тя е основната, тогава южното предмостие определено ще започне да се задъхва и ще имаме перспектива да стигнем до Млечния Лиман (област Мелитопол) и да се закрепим там. Прерязването на сухопътния коридор към Крим е стратегическа задача", отбеляза Черник.