Представители на правителството на Афганистан, формирано от радикалното движение "Талибаните", забраниха на жените да посещават градските увеселителни паркове в столицата на Афганистан Кабул. Това съобщи в четвъртък вестник Hasht e Subh, позовавайки се на местни източници.

Според изданието в сряда жените са били помолени да напуснат увеселителни паркове в няколко района на Кабул. Служителите на реда аргументираха това искане с постановление на властите. Същия ден на страницата във Фейсбук на един от парковете се появи съобщение, че жените вече нямат право да посещават градски увеселителни паркове. Публикацията беше премахната скоро след това.

Ройтерс съобщи, че говорител на афганистанското Министерство на добродетелта и порока е потвърдил забраната, но не е предоставил подробности за причината за решението.

След като установиха контрол над цялата територия на Афганистан до началото на септември 2021 г., привържениците на талибанското движение започнаха да налагат различни, според тях, временни ограничения за жени и момичета, обяснявайки това с необходимостта да се създаде "подходяща ислямска среда“ в състояние. По-специално, те премахнаха Министерството по въпросите на жените, което съществуваше от около 20 години, създавайки вместо това Министерство на ислямския призив, напътствие, заповядване на доброто и забрана на осъдителното, ограничавайки достъпа на момичетата до училища в повечето провинции на страната и задължава жените телевизионни водещи да носят хиджаб.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ