Въпросът с Тайван е червена линия в китайско-американските отношения, която не може да бъде прекрачена. Това съобщи във вторник по време на среща с ръководителя на Пентагона Лойд Остин в кулоарите на Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на АСЕАН в Камбоджа министърът на отбраната Вей Фенхе, член на Държавния съвет на народите Република Китай, предава ТАСС.

"Въпросът с Тайван е сърцевината на ключовите интереси на Китай, както и първата червена линия в китайско-американските отношения, която не може да бъде прекрачена“, заяви Вей Фенхе в съобщение на китайското министерство на отбраната в социалната мрежа WeChat.

Министърът подчерта, че Тайван е част от Китай и уреждането на тайванския въпрос е "личен въпрос на китайския народ". "Никакви външни сили нямат право да се намесват“, каза той.

Според министъра китайските въоръжени сили имат силата, увереността и всички необходими способности, за да осигурят обединението на страната.

"Народноосвободителната армия на Китай има твърдостта, силата, увереността и всички необходими способности, за да защити решително обединението на родината“, казва Вей Фенхе в изявление на Министерството на отбраната.

Предишната среща на ръководителите на отбранителните ведомства на Китай и Съединените щати се проведе през юни в Сингапур в кулоарите на форума за регионална сигурност Шангри-Ла. Въпреки това, след посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август, отношенията между Пекин и Вашингтон рязко се влошиха и диалогът между военните ведомства беше фактически спрян.