Въоръжените сили на Тайван започнаха военни учения с участието на ВВС и ВМС за подобряване на способността за провеждане на съвместни бойни операции, съобщава CNA.

Ученията ще продължат до четвъртък. Според агенцията в тях са задействани изтребители F-16V и Mirage-2000 5s, свръхзвукови изтребители Indigenous Defense Fighters (IDF), патрулни самолети P-3C за преследване на подводници, както и хеликоптери за борба с подводници S-70C и безпилотни летателни апарати. Освен това е организиран семинар във военновъздушната база Hualien в Източен Тайван с участието на пилоти-инструктори, които преподават въздушен бой с F-16V, Mirage-2000 5s и IDF.

Според агенцията учението се провежда "на фона на нарастващото напрежение в района на пролива, тъй като китайски военни самолети редовно навлизат в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Тайван, а военните кораби се приближават до тайванските води“.

Народноосвободителната армия на Китай редовно изпраща свои самолети и кораби в Тайван след посещението в Тайпе на 2-3 август миналата година на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. В Китай подобни пътувания се смятат за провокации и намеса във вътрешните работи на страната.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но в Пекин го смятат за неразделна част от Китай.