Войната между Тайван и Китай "абсолютно не е опция", заяви в понеделник президентът на Тайван Цай Инуън, която потвърди готовността си да разговаря с Пекин и обеща да засили отбраната на острова, включително с ракети с прецизно насочване, предаде Reuters.

Демократичен Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, е подложен на все по-голям военен и политически натиск от страна на Пекин, особено след китайските военни игри в началото на август след посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Всеки конфликт около Тайван може да повлече след себе си Съединените щати, Япония и може би по-голямата част от света, както и да разклати световната икономика, особено като се има предвид доминиращата позиция на Тайван като производител на полупроводници, използвани във всичко - от смартфони и таблети до изтребители.

В речта си по случай националния празник Цай Инуън заяви, че е "жалко", че Китай е засилил сплашването си и заплашва мира и стабилността в Тайванския проток и региона.