За да гарантира националната сигурност и комуникационната си стабилност, Тайван планира да създаде собствена сателитна интернет мрежа, за да не зависи от услугата Starlink на американския предприемат Илон Мъск, съобщава вестник The New York Times.

Тази инициатива отразява спешната нужда на Тайван от надеждна резервна интернет система, предвид геополитическото напрежение с Китай и уязвимостта на съществуващата инфраструктура.

Starlink, проект на SpaceX на Илон Мъск, спечели глобално признание за осигуряване на жизненоважна интернет свързаност по време на критични ситуации като земетресението в Тонга и войната в Украйна. Въпреки това опасенията относно потенциалните рискове от зависимост от услуга под едностранния контрол на Илон Мъск карат Тайван да изгради своя собствена сателитна мрежа.

Тайван, разположен само на 128 километра от Китай, често е обект на кибер заплахи и военни провокации. Спешната необходимост от самодостатъчна комуникационна система бе подчертана от прекъсванията на интернет в Украйна поради военните действия. Това, подчертава изданието, изясни необходимостта от автономна сателитна мрежа за служителите на тайванското правителство.

Планът на Тайван включва значителни инвестиции, като правителството отделя 1,3 милиарда долара за своята космическа програма. Първият комуникационен сателит се очаква да бъде изведен до 2026 година.

Островът също търси междинни решения, сключвайки сделки със съществуващи сателитни оператори, за да гарантира свързаност, докато мрежата му започне да работи. Тези партньорства с компании като SES и Eutelsat OneWeb ще предоставят допълнителни гаранции за устойчивостта на интернет връзката в Тайван.

Инициативата на Тайван е не само за осигуряване на комуникационни канали, но и възможност за укрепване на позицията му на технологичен център, надграждайки репутацията си на водещ производител на полупроводници. Проектът се разглежда като начин за утвърждаване на Тайван като основен играч в космическата индустрия чрез използване на съществуващите силни страни в технологиите и производството.

Въпреки това плановете на Тайван са изправени пред значителни пречки, включително високите разходи за изстрелване на сателити, които традиционно са доминирани от шепа глобални играчи, включително SpaceX.