Властите на Тайван ще закупят от САЩ до 400 противокорабни ракети Harpoon в отговор на потенциалната заплаха от военни действия на Пекин срещу острова, съобщава Bloomberg.

По-рано Министерството на отбраната на САЩ обяви договор на стойност 1,17 милиарда долара за 400 противокорабни ракети, без да посочва кой е купувачът им, но източници на агенцията разкриват, че те са предназначени за Тайван. Според условията на споразумението производството трябва да приключи до март 2029 г.

Пентагонът отказа да коментира сделката, но увери, че САЩ предоставят на Тайван отбранителните продукти и услуги, от които се нуждае, за да поддържа достатъчни способностите си за самоотбрана.

През 2020 г. Тайван обяви планове за придобиване на противокорабни ракети Harpoon, произведени от Boeing, като част от усилията за модернизация на войските. Споразумението дойде на фона на високи нива на напрежение между САЩ и Китай, особено по тайванския въпрос.

Продажбата на Harpoon вероятно ще бъде обсъдена на изслушване на специална комисия на  Камарата на представителите на САЩ.