На 11 юни министърът на външните работи на Тайланд Марит Сангиемфонг предаде на руския си колега Сергей Лавров официално писмо за намерението на страната му да се присъедини към БРИКС, се казва в специално прессъобщение на ведомството, предава РИА Новости.

"Министърът представи писмо, изразяващо намерението на Тайланд да стане пълноправен член на БРИКС, на г-н Сергей Лавров, външен министър на Русия, която в момента председателства БРИКС“, се казва в изявлението.

Както се уточнява, предаването на документа е станало след срещата на Диалога на БРИКС с развиващите се страни, която се проведе в Нижни Новгород. Сангиемфонг проведе и двустранни срещи с външни министри и високопоставени представители на държавите-членки в кулоарите на събитието. Те обсъдиха отношенията между страните и намерението на Тайланд да се присъедини към БРИКС. Всяка държава-членка приветства решението и изрази мнение, че Банкок може да допринесе за успеха на организацията.

БРИКС първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но от тази година броят на членовете на асоциацията се удвои - пълноправни членове станаха ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран, Египет и Етиопия. Освен това още две дузини държави изразиха желание да се присъединят към блока. Сега БРИКС обединява страни с население от 3,6 милиарда души - почти половината от общото население на света. Тези държави представляват повече от 40 процента от световното производство на петрол и около една четвърт от световния износ на стоки, пише ТАСС.

На 1 януари Русия стана председател на асоциацията за следващата година. Основното събитие, срещата на държавните глави, ще се проведе в Казан през октомври.