Представители на Киргизстан и Таджикистан са провели преговори, по време на които са се договорили за прекратяване на огъня на общия участък от границата. Това съобщиха в петък от Граничната служба (ГС) на Киргизкия държавен комитет за национална сигурност (КДНС), предава ТАСС.

"С цел прекратяване на огъня и недопускане на ескалация на конфликта бяха проведени телефонни разговори между директора на Граничната служба на Държавния комитет за национална сигурност генерал-майор Уларбек Шаршеев и командващия Гранични войски на ДКНС на Таджикистан генерал-полковник Раджабали Рахмонали. По време на преговорите ръководителите на граничните ведомства се договориха за прекратяване на огъня“, се казва в съобщението.

Според граничната служба таджикската страна обаче "продължава да обстрелва киргизките позиции“. Бишкек настоява за "прекратяване на огъня и преговори“. "Въпреки това нито в 08:30 (05:30 българско време), нито в 10:00 (07:00 българско време) таджикската страна не е изпълнила договореностите“, се казва в съобщението.

Според Бишкек в петък сутринта Таджикистан е започнал да обстрелва киргизките гранични отряди в седем области и аванпоста Самаркандек.

Обстановката на границата на двете държави ескалира на 14 септември. Според киргизката страна таджикските граничари в сряда са влезли в граничната зона в района на Булак-Баши на Баткенската област на Киргизстан и са "заели бойни позиции“. В отговор на искането да напуснат територията граничарите на Таджикистан са открили огън, след което е последвала престрелка. Няколко часа по-късно се стига до въоръжени сблъсъци и в местностите Как-Сай и Паски-Арък в Баткенската област. До вечерта стрелбата е спряна. Киргизстанската страна съобщи за двама ранени военнослужещи и трима ранени цивилни.