Военновъздушните сили на САЩ вече са разположили 12 изтребителя F-22 Raptor от пето поколение в Полша, за да подсилят мисията на НАТО в региона и да защитят източния фланг на Алианса. Това стана известно във вторник по време на брифинг в 32-ра тактическа авиационна база в град Ласк, където са дислоцирани машините, предава местната TVN24.

Според командира на 90-та експедиционна изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ Майкъл Кендъл, 12 самолета не провеждат ежедневни полети, но редовно се появяват в европейското въздушно пространство. По думите му наскоро са извършени тренировъчни полети над Словакия, Естония, крайбрежието на Балтийско море, полети до Германия и до Южна Европа.

"В основата на нашата мисия в Полша и на източния фланг са съвместните учения и обучение на нашите партньори. Целта на тези действия е да защитим европейските страни от НАТО", заяви Кендъл.

В базата в Ласк, освен 12-те изтребителя, сега са разположени около 300 представители на ВВС на САЩ.

"Пристигането на самолети F-22 в полската база означава само едно – нашият американски съюзник е много сериозен относно укрепването на източния фланг на НАТО в съответствие с решенията на срещата на върха на НАТО в Мадрид“, отбеляза полковник Пьотр Остроух, командващ 32-ра тактическа авиационна база. По думите му от авиобазата се извършват съвместни полети и учения, носят се денонощни дежурства в пълна бойна готовност.

Както посочи полският военен, по-рано самолетите F-22 Raptor са били използвани само за защита на територията на Съединените щати, с изключение на бойното им използване в Сирия. "Изпращането им в Полша за първи път ни позволява да научим технологията и да изпълняваме задачи заедно, както и да се адаптираме по-бързо към бъдещото приемане на по-модерни технически самолети F-35“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов