От следващата сряда започва мобилизацията на частни лекари от три региона в северната част на Гърция, които ще помагат в битката с пандемията в държавните болници за период от един месец, предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от скопския телевизионен канал “ТВ 21“.

Конкретното решение за мобилизация вече е публикувано в Държавен вестник в Гърция, като ще бъдат мобилизирани пулмолози, общопрактикуващи лекари и анестезиолози.

Поради бързото разпространение на щама "Омикрон“ гръцките болници са изправени пред сериозни проблеми и недостиг на персонал, тъй като около 2500 здравни работници са поставени под карантина поради инфекция с коронавирус или контакт със заразени хора, според президента на Федерацията на служителите на държавните болници Михалис Янакос.

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис, говорейки пред гръцкото радио Athens 9.84, обяви, че Атинската многопрофилна болница отново ще се превърне в Covid-център и ще приема пациенти изключително с Covid-19, и каза, че болниците в Атина ще бъдат подсилени с около 800 допълнителни легла от частни клиники.

Превод и редакция: Юлиян Марков