Въвеждането на таван на цените на руския петрол не само няма да доведе до желаните от Запада резултати, но и ще има катастрофални последици за страните от Г-7, смята Матю Мей, колумнист на списание The National Interest.

Според журналиста идеите за ограничаване на цената на горивото от Русия и превръщането на Г-7 в картел от купувачи няма да допринесат за стабилизирането на световния пазар.

"Въпреки хитрата логика, планът на Г-7 или ще доведе до сътресения на световните енергийни пазари, или ще има минимално въздействие върху намаляването на приходите от продажбата на руско гориво“, обясни Мей.

Според автора на статията страните в Европа не са успели да одобрят конкретен ценови лимит, а самата идея за "таван" укрепва принципа на икономическата многополярност, което е неизгодно за САЩ.

Безболезнените за Запада икономически инструменти срещу Москва вече са се изчерпали, а в арсенала на Вашингтон и Брюксел има само мерки, които ощетяват страните от "седморката“, пише Мей.

"През юли JPMorgan прогнозира, че ако Русия изпълни заплахите си да спре износа на петрол за страните, участващи в тавана на цените, цената на горивото Brent може да се повиши до 380 долара за барел. Ако това се случи, цената на икономическата кампания на Запада срещу Москва може да стане непосилна за всички“, заключава авторът.

В началото на октомври Европейският съюз въведе осмия пакет от антируски санкции. Освен всичко друго, той включва законодателна основа за определяне на пределни цени на руското гориво, транспортирано по море до трети страни.