Запознайте се със Су-35. Конфликтът в Украйна предизвика нова вълна от интерес към руските военни технологии. Въпреки че Русия вече не представлява същата заплаха за интересите на САЩ, както някога Съветският съюз, нейните военни технологии предизвикват известно уважение от западните наблюдатели. И една област, в която Съветите, а сега и руснаците, винаги са имали предимство, е аерокосмическото развитие. Неслучайно Съветският съюз изпреварваше Америка на почти всеки важен етап от космическата надпревара (с изключение на кацането на Луната). Съветският успех беше напълно заслужен и стана възможен благодарение на мощната и развита космическа индустрия, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Но времената се промениха. Американците уверено изпреварват руснаците в космическата индустрия както по отношение на качеството, така и по отношение на количеството на продуктите. И Русия престана да бъде основният конкурент на Америка в аерокосмическия сектор - днес тази чест принадлежи на Китай, който има ревизионистични планове за Индо-Тихоокеанския регион и вече е приел на въоръжение повече от двеста изтребители Chengdu J-20 от пето поколение. Но Русия все още разполага с боеспособен флот от изтребители, което е достатъчно, за да накара Америка да се замисли два пъти.

А гръбнакът на нейния изтребителен парк са Су-35.

Су-35: производен на позната самолетна конструкция

Су-35 е модификация на Су-27. Су-27 дебютира през 1977 г., когато Съветите и американците бяха в надпревара във въоръжаването и бяха приблизително наравно по отношение на развитието на аерокосмическата технология. Очевидно Су-27 е пряк отговор на големите изтребители от четвърто поколение, представени наскоро преди това в Съединените щати - F-14 и F-15. F-14 и F-15 бяха двумоторни и много маневрени, имаха сложна авионика и можеха да пренасят тежки боеприпаси на големи разстояния. Първоначалната версия на Су-27, подобно на F-15, е разработена за придобиване на превъзходство във въздуха - едва по-късно се появяват версии за изпълнение на по-широкопрофилни мисии.

Су-27 влезе в експлоатация през 1985 г. и беше използван за две основни цели: първо, противовъздушна отбрана на далечни разстояния срещу американски бомбардировачи като тогавашните нови B-1B и старите B-52, и второ, ескорт на далечни разстояния на съветски бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Впоследствие Су-27 ще роди цяло семейство потомци. Су-30 е двуместен многоцелеви изтребител, базиран на Су-27. Су-33 е палубна модификация. Изтребителят-бомбардировач Су-34, друга модификация на Су-27, поставя пилота и навигатора един до друг, а не един зад друг. Освен това е разработен вариант на Су-27 с вектор на тягата – Су-37. И разбира се Су-27 роди Су-35.

Съвременен изтребител

Су-35 е оборудван с радар с пасивна антенна решетка Н035 "Ирбис-Е“. H035 е подобрена версия на радара H011M и открива въздушни цели на разстояние до 400 км. H035 може едновременно да проследява до тридесет въздушни цели и да поразява едновременно осем въздушни цели. H035 също предоставя на пилота изображения с висока разделителна способност на земята в режим на синтетична бленда (този режим създава 2D изображения или 3D модели на обекти - като планинска верига отдолу).

Освен Н035, Су-35 е оборудван с оптична локационна станция ОЛС-35, разположена в предната част на кабината и осигуряваща инфрачервено търсене и проследяване. За защита на Су-35 се използва комплексът за електронно противодействие Л175М "Хибин-М“. За да се намали радарната видимост на Су-35, на въздухозаборниците на двигателя и на предните стъпала на компресора на двигателя са монтирани радиопоглъщащи материали. В резултат на това ефективната повърхност на разсейване е наполовина. Въпреки това Су-35 все още не е невидим в пълния смисъл на думата, за разлика от F-22 или F-35.

Су-35 е оборудван с два турбовентилаторни двигателя “Сатурн АЛ-41Ф1С". Подобно на F-22 и F-35, двигателите на Су-35 разполагат с векторизация на тягата, осигурявайки супер маневреност. Както обяснява главният пилот-изпитател на "Сухой“ Сергей Богдан, "класическа въздушна битка започва с висока скорост, но ако сте пропуснали момента, в който можете първи да изстреляте ракета, битката се премества на близко разстояние и е необходима висока маневреност, за да избегнете да бъдете ударени от вражески изтребител ​​и тази фаза на битката може да бъде по-дълга. След завършване на маневрата самолетът ще лети с по-ниска скорост, но и двата противникови изтребителя трябва да заемат огнева позиция възможно най-бързо. Супер маневреността ви позволява да направите това в рамките на три секунди и да ударите врага отново.

Свръхманевреността на Су-35 му позволява да извършват маневри при свръхкритични ъгли на атака и това е в пълен контраст със западната философия за маневриране във въздушен бой, където се набляга на запазването на кинетичната енергия на самолета.

Су-35 в небето над Украйна

Су-35 бяха дислоцирани в небето над Украйна в рамките на руската инвазия. Превъзходството на Су-35 над украинските самолети е една от причините украинците да искат от съюзниците си западни изтребители като F-16.

Харисън Кас е експерт по отбрана и национална сигурност, автор на повече от 1000 статии. Адвокат, пилот, китарист и бивш професионален хокеист, Харисън се записва във военновъздушните сили на Съединените щати като студент-пилот, но е освободен поради здравословни причини. Има бакалавърска степен от Лейк Форест Колидж, магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Орегонския университет.