Разкритията за разследването на Джак Смит за злоупотребата с документи в Мар-а-Лаго предполагат, че разследването на специалния прокурор срещу 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп напредва на няколко фронта, подкрепяйки случая срещу него, пише The Hill.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Доклади от CNN показват, че властите разполагат със запис на Тръмп, който обсъжда неспособността си да сподели съдържанието на секретен документ, който е запазил - подкопавайки дългогодишното му твърдение, че е разсекретил записите, които притежава.

Специалният прокурор също търси повече информация за преместването на кутии в Мар-а-Лаго, извършено от двама служители на Тръмп, съобщи The Washington Post , докато адвокатът на Тръмп Евън Коркоран е освободен от претърсване на определени части от дома на Тръмп във Флорида след призовка, според The ​​Guardian. 

Като цяло докладът предполага, че специалният прокурор подкрепя обвиненията по Закона за шпионаж и все още изгражда дело за възпрепятстване на правосъдието по отношение на последвалата сага, за да осигури връщането на документите.

Седмицата е завършена с доклад от адвокати и бивши прокурори, които са заключили, въз основа на публични доклади, че Министерството на правосъдието разполага с достатъчно доказателства по случая, за да заслужи директно обвинение срещу Тръмп.

"Собственият прецедент на Министерството ясно показва, че повдигането на обвинение срещу Тръмп би означавало да се третира делото, сравнимо с други, които са участвали в подобно престъпно поведение, често с много по-малко утежняващи фактори от тези на президента. Въз основа на публично достъпната информация към днешна дата, съществува силно основание за повдигане на обвинения срещу Тръмп“, пише групата в бележка на прокуратурата, публикувана от Just Security. 

"Ние заключаваме, че Тръмп трябва и вероятно ще бъде обвинен.“

Кадрите, които не са прегледани директно от нито един източник и са описани, показват, че Тръмп през лятото на 2021 г., обсъждайки секретен документ, в който се разглеждат опциите за започване на евентуална атака срещу Иран. 

В кратък сегмент от по-дълга дискусия, записана в подготовка за книга от началника на кабинета на Тръмп, Марк Медоус, Тръмп очевидно предполага, че би искал да им покаже документа, но не може, като се имат предвид ограниченията пред способността му да разсекрети документи след напускането на поста.

Записът е значима по две причини. Това подкопава продължаващото твърдение на Тръмп, че е разсекретил записи, намерени в дома му, нещо, което той в един момент твърдеше, че един президент може да направи.

Но също така показва информираността на Тръмп за правилата и процесите около класификацията преди разследването на специалния прокурор, ключов детайл за прокурорите, които ще трябва успешно да докажат, че бившият президент умишлено е запазил документи.

"Записът е доказателство за психическото състояние на Тръмп. Това показва, че той е знаел, че документите остават класифицирани и не трябва да се споделят с други, което допълнително подкопава всеки потенциален аргумент, че той тайно ги е разсекретил“, е заявил Браян Гриър, бивш адвокат на ЦРУ, пред The ​​Hill. 

"Също така е много по-лесно да се докаже, че задържането на документите от Тръмп е било умишлено, ключов елемент от обвинението в шпионажа.“

Джим Тръсти, адвокат на Тръмп, не е коментирал дали въпросният документ е класифициран, по време на изява в CNN, че Тръмп има "неограничени правомощия“ както да разсекретява, така и да персонализира записи от своето президентство. 

 

Тръмп, в интервю за Fox, също е защитил действията си, без да навлиза в подробности.

"Всичко, което знам, е това – всичко, което направих, беше правилно. Имаме Закона за президентските архиви, който аз спазвах сто процента“, е заявил Тръмп.

Наказателното преследване по Закона за шпионажа не изисква информацията да бъде класифицирана, а само че се занимава с информация, важна за националната отбрана. Плановете за отговор на Иран вероятно са отговаряли на условията.

Част от силата на записа е, че позволява на прокурорите да чуят в гласа на Тръмп неговата осведоменост за правилата, свързани с обработката на чувствителна информация.

"Ако е точно, както се съобщава, мисля, че е много силно доказателство. Първо, това доказва познанията на Доналд Тръмп относно закона за работата с класифицирана информация. За разлика от повечето закони, където непознаването на закона не е извинение, има някои изключения от този закон и едно от тях е работата с класифицирана информация. Трябва да знаете, че е незаконно, когато нарушавате този закон“, е заявила Барбара Маккуейд, адвокат.

"Имайки Тръмп на запис, който говори за "Иска ми се да мога да говоря за това, но не мога, защото е класифицирано и трябваше да го разсекретя, преди да си тръгна“, това е доста добро доказателство за неговите познания.“

 

Други развития по случая показват, че Департамента по правосъдие на САЩ продължава активно да търси доказателства, които биха могли да доведат до обвинение за възпрепятстване на правосъдието.

Служители на Министерството на правосъдието наскоро са разпитали втори помощник на Тръмп, който е видян на камерата да помага на камериера на Тръмп, Уолт Наута, в преместването на кутии в Мар-а-Лаго, включително в деня преди служители на Министерството на правосъдието да дойдат да вземат секретни материали през юни. 

Оттогава те са задали допълнителни въпроси относно действията, предприети през юли, когато Министерството на правосъдието е издало призовка за запис на видеокамера в Мар-а-Лаго. Съобщава се, че тази лента има пропуски и Министерството на правосъдието наскоро е разговаряло с двама служители по сигурността на Trump Organization по въпроса. 

В заповедта за претърсване на Мар-а-Лаго властите са заявили, че разполагат с доказателства за "възпрепятстващо поведение“ и посочват, че предметите "вероятно са били скрити и извадени от помещението за съхранение“.

Прокурорите също имат на свое разположение подробни бележки от Коркоран, който се оттегли от делото "Мар-а-Лаго", след като съдия е нарушил привилегията между адвокат и клиент по въпроса, след като е установил, че Тръмп може да го е подвел.

Съдиите имат правомощието да отменят правото (на тайна адвокат-клиент), ако смятат, че юридически съвет е бил използван в подкрепа на престъпление. 

Съобщава се, че Коркоран е заявил на властите, че е бил отстранен от претърсването на офиса на Тръмп, където са открити многобройни секретни записи по време на изпълнението на заповедта за обиск, и той е подчертал, че му е казано, че всички класифицирани записи ще бъдат намерени в хранилището с документите от президентството на Тръмп.

Коркоран предаде 38 класифицирани записа през юни в отговор на призовката, докато ФБР откри малко повече от 100 повече по време на претърсване през август.

Маккуейд е заявил, че изграждането на случая ще включва "рисуване на картина за съдебните заседатели", разбиване на графика за преместване на кутиите и други действия, предприети на фона на различни молби на Департамента по правосъдие на САЩ и архивите, които искат връщане на документите. 

"Трябва да намерите изявления и действия, от които можете да спорите пред съдебните заседатели, че можем да заключим намерението на лицето“, е заявила тя, предлагайки примера:"Това не е невинно движение на кутии. Когато са върнали малък плик и всъщност се оказва, че имат 26 кутии, това вече не е пропуск. Когато Коркоран е изведен от офиса на Тръмп, това не е невинна грешка. 

"Знаете ли, ако успеете да натрупате достатъчно от тях в даден момент … доказателствата стават толкова поразителни.“