Най-малко 15 души са били ранени в понеделник в резултат на обстрел на Антоновския мост в Херсонска област от въоръжените сили на Украйна с РСЗО HIMARS, съобщава пред ТАСС представител на местните служби за спешна помощ.

"Около 13 часа на 22 август, за да попречат на работата по възстановяване на пътното платно, украинските войски атакуваха с американските ракетни системи HIMARS мястото на ремонтните работи на Антоновския мост. Броят на ранените в резултат на украински агресия е най-малко 15 души (цивилни служители от местния ремонтно-възстановителен екип.) Няма загуби сред хората, които осигуряват преминаването на населението през Днепър, както и гражданите на ферибота“, казва източникът.

Според изявление на ръководителя на пресцентъра на Силите за отбрана "Юг“ Наталия Гуменюк, цитирано от агенция УНН, Въоръжените сили на Украйна "коректират“ ремонтните дейности на руснаците на Каховския мост. Ударите са насочени срещу ремонтната техника, която противниците използват, за да поправят щетите от предишните ракетни атаки.

"Продължаваме да поддържаме огневи контрол над транспортните артерии. По-специално в окупираната територия, тъй като осъзнаваме, че чрез тях врагът ще се опита да изведе определени резерви. Вчера редовни удари бяха нанесени на Каховско направление, моста. Разбира се, това хидротехническо съоръжение е сложно, така че нашата артилерийска работа там е доста филигранна, насочена специално към унищожаване на плановете на противника да използва това съоръжение за себе си. Коректираме техните така наречени ремонтни дейности, тоест това са удари срещу ремонтното оборудване, което носят там, и върху плочите, чиито дупки се опитват да поправят“, каза Гуменюк.

Превод и редакция: Иван Христов