Детонация на боеприпаси е станала в северната част на Кримския полуостров. Смята се, че тя е резултат от нова украинска атака, след като по-рано бе ударено военно летище и бяха унищожени поне девет руски самолета, съобщават ТАСС и УНИАН. Близкото село Майское се евакуира.

"Това е бивша ферма. Временна военна дислокация. Детонация на боеприпаси“, уточнява събеседник на руската агенция от мястото на произшествието. Той уточни, че някои от жителите на Майское са напуснали селото с колите си или със съседите си. Властите са готови да изкарат с автобуси тези, които все още не са успели да направят това, но искат временно да напуснат населеното място.

От своя страна председателят на Меджлиса на кримскотатарския народ Рефат Чубаров, цитиран от украинската агенция, посочва, че взривовете са се чували в течение на един час далеч в степта.

По-рано стана известно, че сутринта на 16 август в Крим са прогърмели експлозии. В един район на полуострова все още се вижда гъст черен дим. Според очевидци експлозиите са избухнали в електрическа подстанция в квартал на Джанкой. От обекта се издига гъст черен дим, пише УНИАН.

В същото време украинският депутат от "Европейска солидарност“ Алексей Гончаренко заяви, че експлозиите са станали в село Азовское, Джанкойски район. Според него гори руски склад за боеприпаси.

Съгласно съобщение на Министерството на енергетиката на Русия в Телеграм, електроснабдяването на потребителите не е нарушено поради случващото се в северната част на Крим.

На свой ред съветник на ръководителя на местната администрация призова да се изчакат официални изявления. "Изясняват се подробностите и обстоятелствата около инцидента в село Майское, Джанкойски окръг. Всички републикански служби работят на място. Моля всички да не създават версии, да изчакат официалната информация, която ще се появи в близко бъдеще“, казват от руската кримска администрация.

Превод и редакция: Иван Христов