Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман беше задържан по наказателно дело за дискредитиране на руската армия, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от местните силови органи.

"Ройзман беше задържан сутринта, силите за сигурност дойдоха в къщата му. Срещу него беше образувано наказателно дело за дискредитиране на руската армия“, казва събеседникът на агенцията.

Адвокатът на Ройзман Юлия Федотова каза пред ТАСС, че не може да потвърди информацията, тъй като самата тя е научила за задържането от журналисти. "Аз самата научих от журналисти, не знам. Трябва поне да разбера“, обясни тя.

Тази година съдът в Екатеринбург глоби Ройзман три пъти за дискредитиране на въоръжените сили на РФ в социалните мрежи. Общият размер на глобите възлиза на 150 хиляди рубли (ок. 5000 лева). Той също така беше глобен с 85 хиляди рубли (ок. 2800 лева) по член за неуважение към властите. Всички жалби на защитата бяха отхвърлени.

През 2021 г. Ройзман участва няколко пъти в антиправителствени акции в Москва и Екатеринбург, във връзка с които беше глобен с общо 60 хиляди рубли (ок. 2000 лв). Освен това съдът призна Ройзман за виновен в организиране на некоординирани действия и му наложи административен арест за девет дни. Но след разглеждането на жалбите срокът на ареста беше намален до един ден.

Ройзман беше кмет на Екатеринбург от 2013 до 2018 г. После става служител на радиостанция "Ехото на Москва“. След това бившият служител се занимава със социални дейности.

Превод и редакция: Иван Христов