Външните министри от ЕС ще обсъдят на 31 август на неформална среща в Прага възможността за промяна на шенгенския визов код, за да се намали издаването на визи за всички руски граждани, с изключение на определени категории. Няма да се разглежда въпросът за пълното им премахване. Това съобщи за ТАСС в четвъртък дипломатически източник от Брюксел.

"Въпросът за възможността за организирано съвместно значително намаляване от всички страни от ЕС на броя на шенгенските визи, издавани на руски граждани, ще бъде поставен от редица държави, по-специално Естония и Финландия, на предстоящата неформална среща на министрите на външните работи на ЕС.Ще се обсъжда както промяна на Шенгенския кодекс, който не позволява пълно спиране на издаването на шенгенски визи на национална основа, така и за възможни съгласувани действия на страните от ЕС в рамките на сегашните им национални компетенции“, обясни дипломатът.

"На първия етап ще бъде разгледано създаването на доброволна система за намаляване няколко пъти на броя на туристическите визи, издавани ежедневно на руски граждани. Тези държави от ЕС, които вече са готови за тази стъпка, ще могат незабавно да се присъединят към тази схема. Такава система ще позволи разработването на оптимални форми на визови ограничения, към които по-късно ще могат да се присъединят и други страни от ЕС“, отбелязва още събеседникът на агенцията.

По-рано финландското външно министерство обяви намаляване на броя на туристическите визи, издавани на руснаци от 1 септември с 10 пъти в сравнение със сегашното ниво. Според финландското посолство в Москва от 1 септември във визовите центрове в Русия ще има 500 часови интервала на ден за заявления за визи, от които само 20% ще бъдат запазени за туристически цели. Посолството отбеляза, че финландските визови центрове в Русия в момента приемат около 1000 заявления на ден. В балтийските страни също се разработват ограничения за издаването на шенгенски визи за руснаци.

В същото време водещите държави от ЕС, по-специално Германия, все още предпазливо обмислят възможността за предприемане на тази мярка, тъй като подобна забрана може да бъде потвърждение, че санкциите на ЕС не са насочени срещу ръководството на Русия, а срещу цялата страна и нейния народ.

Превод и редакция: Иван Христов