Китайско-канадският милиардер Сяо Дзянхуа, основател на конгломерата Tomorrow Holding, беше осъден в Китай на 13 години затвор за финансови измами. Съответното решение е взето в петък от съд в Шанхай, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.

Съдът постанови глоба на Tomorrow Holding в размер на 55,03 милиарда юана (8,09 милиарда долара) за множество нарушения на финансовите закони на страната. Милиардерът беше глобен и с 6,5 милиона юана (955,8 хиляди долара).

По време на изслушването беше доказано, че Сяо Дзянхуа многократно е нарушил местните закони, присвоил е големи суми от публични фондове, манипулирал е ценни книжа на пазара и е присвоил активи на компании под негов контрол.

Той контролира базираната в Пекин Tomorrow Group, която е създадена през 1999 г. и се занимава с инвестиционни дейности. През 2016 г. той беше класиран на 32-ро място в топ 100 на най-богатите хора в Китай според бизнес изданието "Хужун“, състоянието му се оценяваше на млрд. От 2014 г. той живее извън континентален Китай.

Китайско-канадският милиардер Сяо Дзянхуа, основател на конгломерата Tomorrow Holding, беше осъден в Китай на 13 години затвор за финансови измами. Съответното решение е взето в петък от съд в Шанхай, съобщава информационният ресурс "Пенпай".

Съдът постанови да глоби Tomorrow Holding с 55,03 милиарда юана (8,09 милиарда долара) за множество нарушения на финансовите закони на страната. Милиардерът беше глобен и с 6,5 милиона юана (955,8 хиляди долара).

По време на изслушването беше доказано, че Xiao Jianhua многократно е нарушил местните закони, присвоил е големи суми от публични фондове, манипулирал е ценни книжа на пазара и е присвоил активи на компании под негов контрол.

Xiao Jianhua контролира базираната в Пекин Tomorrow Group, която е създадена през 1999 г. и се занимава с инвестиционни дейности. През 2016 г. той беше класиран на 32-ро място в топ 100 на най-богатите хора в Китай според бизнес изданието Huzhun, състоянието му се оценяваше на млрд. От 2014 г. той живее извън континентален Китай, включително в Хонконг.

В началото на 2017 г. в медиите се появи информация за мистериозното изчезване на бизнесмена, който имаше тесни финансови връзки с политическия елит на Китай. В частност South China Morning Post твърди, че магнатът е изчезнал на 27 януари 2017 г., след като е напуснал апартамента си в хонконгския хотел Four Seasons, придружен от група хора. Както предполага изданието, бизнесменът може да е бил отвлечен от китайски агенти и изпратен на континента за разпит във връзка с разследванията за измами на фондовия пазар.

От началото на 2017 г. финансовият регулатор на Китай стартира кампания за справяне с агресивните борсови спекуланти, които практикуват широкомащабна пазарна манипулация.

Превод и редакция: Иван Христов