Унгарският орган за атомна енергия издаде разрешения за започване на строителството на 5-и реактор и ядрения остров на АЕЦ "Пакш-2“, която се изгражда с участието на "Росатом“, съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

"Миналите почивни дни получихме разрешение за строеж, за да влезем във втората фаза на проекта, а тази сутрин получихме важно разрешение за започване на строителни работи“, заяви ръководителят на унгарското външно министерство.

Той уточни, че Унгарската агенция за атомна енергия е издала разрешение за изграждането на реактор № 5 и шест допълнителни разрешителни, необходими за изграждането на т. нар. ядрен остров - комплекс от сгради и конструкции, предназначени да работят и гарантират безопасността на станцията.

По думите му, работата на атомната електроцентрала в Пакш няма да навреди на околната среда и изключва риска от радиоактивно замърсяване в случай на външни природни или човешки въздействия, включително дори в случай на катастрофа на голям самолет върху корпуса на реактора.

Сиярто заяви още, че е получено разрешение за изграждането на нов завод в Пакш, който ще произвежда материали за изграждането на атомна електроцентрала. Според него издаването на разрешения за изпълнението на този проект от Управлението по атомна енергия дава възможност да бъдат пуснати в експлоатация два нови енергоблока на станцията, както е планирано, до 2030 г.

По-рано през юли, след среща в Истанбул с ръководителя на "Росатом“ Алексей Лихачов, Сиярто сподели, че страните очакват да започнат строителството на два блока на "Пакш-2“ през септември. Той също така отбеляза, че Москва е потвърдила готовността си да финансира този проект, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало е трябвало да бъде осъществен на 80% за сметка на руски заем. Миналата година страните подписаха споразумение за удължаване на срока на руския държавен заем с още пет години, до 2030 г.

В момента атомната електроцентрала в град Пакш, построена по съветска технология на брега на река Дунав, на 100 км южно от Будапеща, има четири енергоблока с реактори ВВЕР-440. Станцията осигурява 49,6% от производството и повече от една трета от потреблението на електроенергия в републиката.

Тази година Русия продължи да доставя на Унгария ядрено гориво със самолети през въздушното пространство на Беларус, Полша и Словакия със знанието на ръководството на ЕС. Преди началото на руската военна операция в Украйна то беше транспортирано до Унгария през украинска територия с железопътен транспорт.

Превод и редакция: Иван Христов