Киев. Представителите на Украйна на юнската среща на върха на НАТО са обсъждали с министъра на отбраната на Великобритания Бен Уолъс планове за унищожаване на Кримския мост, съобщава депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко, цитиран от ТАСС.

"[Министърът на отбраната на Великобритания] Бен Уолъс и аз обсъдихме плана за унищожаване на Кримския мост още през юни“, заяви Гончаренко в своя Телеграм канал.

В същото време Уолъс информира, че Лондон ще прехвърли на Украйна реактивни системи за залпов огън (РСЗО) M270 американско производство с ракети, способни да поразяват цели на разстояние до 80 км, и ще достави допълнителен брой РСЗО, както и управляеми ракети M31A1.

По-рано в Киев многократно беше заявено, че украинската армия може да атакува Кримския мост "веднага щом се появи първата техническа възможност“. По-специално такива изявления направи Алексей Арестович, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна. Москва определи тези идеи като "болни фантазии на Киев“.

Превод и редакция: Иван Христов