Първият президент на СССР Михаил Горбачов почина на 92-годишна възраст, съобщава ТАСС.

Така след бившия лидер на Беларус Станислав Шушкевич и бившия лидер на Украйна Леонид Кравчук, през 2022 година, след началото на руската военна интервенция в Украйна, си отидоха от този свят лидерите на СССР, Беларус и Украйна, които подписаха Беловежкото споразумение от 8 декември 1991 година, с което бе сложен край на съществуването на Съюза на съветските социалистически републики.

"Михаил Сергеевич Горбачов почина тази вечер след тежко и продължително боледуване“, съобщиха от Централната клинична болница.

Михаил Горбачов е роден на 2 март 1931 г. Завършил Юридическия факултет на Московския държавен университет. М. В. Ломоносов (1955), през 1967 г. завършва кореспондентския отдел на Ставрополския селскостопански институт (сега Ставрополски държавен аграрен университет). Присъединява се към КПСС през 1952 г., от 1971 г. е член на ЦК. Последният генерален секретар на ЦК на КПСС е избран на този пост през 1985 г. след смъртта на Константин Черненко. Той стана главният идеолог на гласността и перестройката. Първият и последен президент на Съветския съюз - избран през март 1990 г., подаде оставка на 25 декември 1991 г. Носител на Нобелова награда за мир през 1990 г. След напускането на президентството на СССР се занимава с обществена и литературна дейност.

Горбачов заема най-високия държавен пост в продължение на шест години. Той провъзгласи нов курс почти веднага след назначаването си за генерален секретар на Централния комитет на КПСС през 1985 г., след това оглави Върховния съвет на СССР, предложи да се създаде поста президент и да се отмени членът от конституцията за ръководната роля на партията. В този момент руските думи "перестройка" и "гласност" навлязоха в много езици по света. Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г., в същото време Съветският съюз престана да съществува. В същото време в трудовата книжка, която се съхранява във фондацията на Горбачов, все още няма запис, че той е напуснал поста държавен глава.

На 11-12 октомври 1986 г. в Рейкявик, Исландия, се провежда среща между Горбачов и Рейгън, която се превръща в един от най-важните етапи в съветско-американския преговорен процес по стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ).

Превод и редакция: Иван Христов