Русия е готова да намери подходящи форми за отговор на евентуално затягане на антируските санкции и заплахата от изключване на страната от международната междубанкова система за пренос на информация и извършване на плащания SWIFT, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков на онлайн брифинг, цитиран от TACC.

"Що се отнася до формите на отговор, ако се стигне до това, ние правим всичко, за да вразумим опонентите и да им обясним какво трябва да се направи, за да не се случи това,. Ще продължим да се стремим към това. Но, ако не дай Божe, стане, ще се намерят форми на реакция и възможности да ни предпазят от последствията от този вид необмислени действия“, каза той.

Според дипломата действията на Вашингтон в икономическата сфера са "много особени", тъй като САЩ се опитват да използват заплахи срещу Руската федерация.

"Това е недостоен трик по принцип, той е неефективен дори от гледна точка на целите, които преследват авторите на санкционната политика срещу Руската федерация. Дори има логично несъответствие. То се свежда до факта, че заплахата от санкции е насочена към определени действия, които извършваме на собствена територия с твърдението, че САЩ ще определят какво да правим на наша територия и какво не.. Това е очевидно прекалено, дори от гледна точка на простата човешка логика: не влизайте кухнята, защото в този случай вече няма да Ви доставяме храна", коментира Рябков.

В същото време той отбеляза, че Москва не обръща внимание на подобни съобщения. "Заявяваме, че те водят още по-далеч в посоката на кризата, ако не и към конфронтация, по вина на Вашингтон“, заключи той.

Според Рябков западните държави продължават да заплашват със санкции държави, които не са съгласни с тях, но подобен разговор е неприемлив с Русия, чиято позиция е безупречна, според него, от гледна точка на международното право.

Той подчерта, че страните от НАТО във всяка ситуация декларират изключителната си правота, а тези, които не са съгласни, "ще бъдат подложени на всякакви наказания и натиск – санкционен и военен“. "Но такъв разговор с Русия е неприемлив. Нашата позиция е безупречна от международно-правна гледна точка, от политическа гледна точка. ", - каза заместник-министърът.

Според него западните държави вземат "съзнателни политически решения, за да подкопаят споразуменията, система, която служи вярно в продължение на много години“. Рябков добави, че това поведение може да се наблюдава по различни международни въпроси. "Алгоритъмът, матрицата винаги са едни и същи: "Който не е с нас, е срещу нас. Долу универсалните норми, универсалните структури. Да заменим всичко с коалиции и групи по интереси. Да започнем всякакви информационни войни, покривайки ги с демагогия за това, че уж Русия разпространява определени информации“, каза заместник-министърът на външните работи за стандартните изявления на западните страни.

Той нарече подобна позиция толкова очевидно "евтина и непродуктивна“, че самите участници в подобни кампании "се уморяват все повече да повтарят едно и също нещо от цялата тази западна група“. Москва, за разлика от тях, призовава за ефективен диалог за сигурността, за да се избегне по-нататъшна конфронтация. "Предлагаме алтернатива - спокойно, отговорно да постигнем споразумение. Да, въпросите са сложни, но все още има възможност да се направи това, като се избягват по-нататъшни влошавания. Несъгласието означава преминаване към голяма конфронтация", завърши Рябков.

Превод и редакция: Юлиян Марков