Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който са обсъдили по-нататъшните стъпки в сътрудничество с Руската федерация след заседанието на Съвета НАТО-Русия, проведено на 12 януари. Както заявиха в Държавния департамент, САЩ и НАТО са готови за нова среща с Руската федерация, предава TACC.

"Секретарят Антoни Блинкен разговаря днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да обсъдят следващите стъпки след срещата на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. Съединените щати и НАТО са готови да се срещнат отново с Русия и са решени да продължат дипломатическия ангажимент и реципрочен диалог, ", се казва в писменото изявление на говорителя на външното министерство на САЩ Нед Прайс.

"Съединените щати и техните съюзници от НАТО са обединени в стремежа си към намиране на дипломатически път и призовават Русия да предприеме незабавни действия за деескалиране на продължаващата си агресия срещу Украйна“, се казва в документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков