Сирените, съобщаващи за ракетна опасност, не спират да вият в град Нова Каховка, Херсонска област. В момента е обявена евакуация на жителите от работните места в бомбоубежища, съобщи пред ТАСС Владимир Леонтиев, ръководител на руската окупационна Военно-гражданската администрация (ВГА) на областта.

"Обявиха евакуация от работните места, хората са в града, в бомбоубежища, защото сирените не спират да работят. <...> Вече има повече от 10 ракетни удара за ден“, разказва Леонтиев.

Той добави, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват града с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS. Ударите са по гражданска инфраструктура. "Територията на водноелектрическата централа, близките територии са подложени на постоянен обстрел, пострада каналът на шлюза, пътищата, сградите, които се намират на територията на водноелектрическата централа. Много сериозно пострада пазарът, където никога не е имало войници. Една от ракетите не е избухнала, попаднала е в двора на жилищна сграда, [изстреляна е от РСЗО] HIMARS, тя е обезвредена от сапьори. Една ракета е ударила с осколки територията на автошкола“, поясни събеседникът на руската агенция.

Според него учебната година в Нова Каховка ще започне на 1 септември, въпреки постоянните обстрели от Въоръжените сили на Украйна. "Всички учебни заведения, системата от детски градини, четири училища <...> при всички случаи ще бъдат отворени на 1 септември. <...> Вече сме напълно готови за празника на децата. Има 400 комплекта за първокласници , децата ще се хранят директно от 1 септември. Всичко това ще стане, въпреки тези заплахи“, категоричен е Леонтиев.

Превод и редакция: Иван Христов