Доставката на газ през "Турски поток“ ще бъде временно преустановена от 21 до 28 юни поради планирана годишна поддръжка на газопровода, се казва в изявление на "Газпром“, цитирано от ТАСС.

"Плановата годишна поддръжка на "Турски поток“ ще се проведе от 21 до 28 юни. Транспортирането на газ по двете тръби на газопровода "Турски поток“ ще бъде временно преустановено от 21 до 28 юни 2022 г. поради провеждането на планови профилактични работи“, се казва в съобщението.

В същото време се отбелязва, че спирането на доставките е било предварително съгласувано с всички заинтересовани страни.

Всичко това се случва на фона на значително намаляване на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз и съобщението на Bloomberg, че държавите в Европа са започнали да изпомпват газ от запасите си за зимата.

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток: е пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. и има проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно и е с обща дължина - 1213 км. Експортният газопровод "Турски поток“ се състои от две разклонения, едното от които е предназначено за доставка на газ на турските потребители, а второто - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на Турски поток е 31,5 милиарда кубически метра, експлоатацията му започна през януари 2020 г.

Превод и редакция: Иван Христов