Въоръжените сили на Русия са използвали три пъти хиперзвуковата ракета "Кинжал“ по време на войната в Украйна. Това съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Той беше използван от нас по време на специална военна операция три пъти. И три пъти показа своите блестящи характеристики“, каза Шойгу в интервю за телевизионния канал "Россия 1“ в неделя.

По думите на министъра на отбраната, нито една ракета в света няма такива характеристики като "Кинжал“. "Всъщност никой друг няма такава ракета: хиперзвукова, и с такава скорост, и с такива способности за проникване. Тя не може нито да бъде открита, нито прихваната“, добави той.

По думите му, хиперзвуковата ракета "Кинжал“ е използвана за нанасянето на удари по особено важни цели в Украйна. "Тя е практически невъзможна за пригващане и ние я използваме за поразяване на особено важни цели“, заяви Шойгу.

Министърът припомни, че ракетата може да развива скорост до над 10 Маха, като същевременно променя по пътя си траекторията както във вертикална, така и в хоризонтална равнина.

"Кинжал“ е най-новият руски комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети, носени от специално оборудвани за тази цел прехващачи МиГ-31К. Ракетата "Кинжал“ има ниска радарна видимост и висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.

Кратките характеристики на ракетната система "Кинжал“: обхват - повече от 2000 км; маневреност на ракетата във всички части от траекторията, което й позволява да преодолее всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана; може да бъде оборудвана с конвенционални и ядрени бойни глави. Масата на бойната глава е 500 кг.

Комплексите "Кинжал“ са на опитно-бойно дежурство във въоръжените сили на РФ от декември 2017 г. Официално първото бойно използване на тези ракети е извършено на 18 март 2022 г. по време на военна спецоперация в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов