Ракетно-космическата корпорация "Енергия“ (РКК, част от Роскосмос) за първи път показа макет на бъдещата руска орбитална станция на форума "Армия-2022“, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

На макета е показна станцията на втория етап от развитието й. В орбита ще бъдат скачени не само базовите, научните и енергийните, възловите и шлюзовите модули, но и целевите, производствените модули, както и платформа за обслужване. Макетът показва и закачения бъдещ космически кораб "Орел“.

През юли ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов на среща с руския президент Владимир Путин заяви, че е взето решение за изтегляне на Русия от Международната космическа станция (МКС) след 2024 г. Той отбеляза, че до момента, в който Руската федерация се оттегли от МКС, ще започне формирането на руската орбитална станция.

Форумът "Армия-2022“ се открива официално на 15 август и ще продължи до 21 август. В рамките му е планирано да се проведат 289 мероприятия на базата на парка "Патриот“, полигона Алабино, летището Кубинка, както и във всички военни окръзи и Северния флот, в повече от 30 региона на Русия. Във форума ще участват военни делегации от 72 държави.

Превод и редакция: Иван Христов