Истината и светлината винаги побеждават мрака, заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в концерта на остров Василевски в Санкт Петербург, посветен на 80-годишнината от блокадната премиера на Седмата ("Ленинградска“) симфония на Дмитрий Шостакович, предава ТАСС.

Путин подчерта, че симфонията на Шостакович продължава да предизвиква най-силни чувства у новите поколения, тя е "доказателство за истинско, велико изкуство“. Според него "творбите, които прославят истинските, вечните ценности, стават велики за всички времена, обединяват хора от всички възрасти, националности и религии, утвърждават истината и светлината, които винаги надделяват над лъжата, над силите на мрака“.

Руският президент определи симфонията на Шостакович като един от върховете на световната култура. Той припомни, че на 9 август 1942 г. се е състояла "най-важната премиера на това блестящо произведение“. По това време тя "вече можеше да се чуе както в Съветския съюз, така и в чужбина, но всичко това не можеше да се сравни с мащаба и значението на изпълнението в обсадения Ленинград“, отбеляза Путин.

Премиерата се е състояла в деня, когато нацистите са щели да празнуват превземането на града, но "техните планове да разбият ленинградчани изначално бяха обречени на провал“ и симфонията е прозвучала "като химн на смелостта и устойчивостта на Ленинград“, заяви той.

Директното предаване на концерта шокира света, добави Путин. Зад гърба бяха първите 11, най-трудните месеца от блокадата. Но хората намериха сили в себе си да направят голям, истински концерт, да изпълнят нова симфония. Симфонията съдържаше "наистина пророческо утвърждаване на победата и това укрепи вярата на хората от Ленинград, на целия съветски народ, на всички, които се бориха срещу нацизма, в триумфа на хуманизма и справедливостта“, завърши той.

Превод и редакция: Иван Христов