Над 70% от украинците биха гласували на референдум за присъединяването на страната им към Северноатлантическия алианс, ако такъв се проведе в момента. Това показват публикуваните в четвъртък резултати от проучване на общественото мнение, проведено от Международния републикански институт на САЩ, предава ТАСС.

Общо 72% от респондентите подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса, 7% са против, 15% не биха искали да участват в предложения референдум по този въпрос, 5% от респондентите не са решили как ще отговорят. Така подкрепата за присъединяване към НАТО се е увеличила с 13% от последното проведено допитване, чиито резултати бяха публикувани през май.

"Подкрепата за членството в НАТО се повиши, тъй като украинците продължават да вярват в трансатлантическите институции. Хората подкрепят решително близките отношения със западните страни, които искат мирно и демократично бъдеще“, обяснява Стивън Никс, говорител на института.

Анкетата е проведена от украинската социологическа група "Рейтинг“ по поръчка на Американския институт на 27-28 юни в Украйна, с изключение на редица територии. В проучването са участвали 2004 украинци на възраст над 18 години. Степента на грешка в резултатите е около 2 процентни пункта.

Превод и редакция: Иван Христов