Германският канцлер Олаф Шолц призова руската страна да си вземе ремонтираната в Канада турбина от тръбопровода "Северен поток“ и да продължи да изнася газ, предава ТАСС.

"Взимайте я. Тя е тук“, каза Шолц в четвъртък на пресконференция в Берлин.

От 27 юли газопроводът "Северен поток“, по който се доставя газ от Русия за Европа, се използва с 20% от максималния си капацитет поради спирането на работата на две газови турбини. Едната от тях - произведен в Канада от Siemens Energy, бе изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от ФРГ все пак реши да го направи.

На 25 юли "Газпром“ обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая“. Така в изправност остава само една турбина. В същото време Европейската комисия заяви, че санкциите на ЕС по никакъв начин не ограничават доставката на газова турбина Siemens за "Северен поток“ в Русия. А Siemens Energy обявиха, че турбината, необходима за пълното функциониране на газопровода, е готова за работа, германската страна може да я изпрати.

Превод и редакция: Иван Христов