Секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев предупреди страните от Югоизточна Азия, че САЩ може да обявят фалит по външния си дълг, предава ТАСС.

В реч на консултации с колеги от страните от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), които се проведоха в понеделник чрез видеовръзка, секретарят на Съвета за сигурност отбеляза, че националният дълг на САЩ е надхвърлил 30 трилиона долара, а на Япония доближава 10 трилиона долара. По думите му, "предвид тази динамика, има всички основания да се смята, че в обозримо бъдеще тези страни ще имат проблеми с обслужването на този дълг“.

"В резултат на това Вашингтон ще обяви дефолт, както вече направи спрямо задълженията си към Русия. Финансовите активи на всяка държава, деноминирани в щатски долари и евро, просто ще бъдат откраднати“, заключи Патрушев.

Освен това той изтъкна, че цените на храните и енергията в света са се повишили най-вече заради "работещата в САЩ и Европа печатница за пари“. "Основната причина за скока на цените на храните и енергията е печатницата, работеща в САЩ и Европа. По време на пандемията бе направена най-голямата емисия на пари от 40 години. Съединените щати отпечатаха 5,9 трилиона долара, Европа - 2,9 триолиона евро. Западняците цинично прехвърлят тежестта на инфлацията върху развиващите се страни“, отбеляза секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов